piątek, 13 maja 2016

Ciasto orzechowe z powidłami i bezą

W oryginale ciasto to nazywa się mazurkiem i w takim zamyśle upiekłam je na wielkanoc tego roku. Jednak samo w sobie jest mało mazurkowe, ciasto jest ucierane a nie kruche, i moim zdaniem jest bardzo uniwersalne. Przepis trochę poleżał, więc można wprowadzić małe podmiany: zamiast powideł śliwkowych, myślę że śmiało można użyć karmelizowanego rabarbaru, zamiast orzechów można użyć migdałów. Kombinujcie. Ciasto jest super. Musicie przygotować w weekend :)


Składniki (piekłam w tortownicy 23cm średnicy):
* ciasto:
- 3 duże jaja- żółtka i białka osobno
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 120 g masła
- 250 g zmielonych orzechów włoskich (lepiej pasują do wersji z powidłami ) albo migdałów (chyba lepiej pasują do rabarbaru)
- 3/4 szklanki cukru + 1/2 szklanki + łyżka/dwie do bezy
* nadzienie:
- poł słoika powideł śliwkowycj
albo:
- 500 g duszonego w karmelu rabarbaru


Wykonanie:
- żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru na białą, puszystą masę, która poptroi swoją objętość, następnie łyżka po łyżce dodajemy miękkie masło, miksujemy i stopniowo dodajemy mąkę i zmielone orzechy lub migdały. Przestajemy ucierać ciasto po wymieszaniu wszystkich składnków.
- ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
- podpieczone ciasto wyjmujem z piekarnika i pozwalamy mu lekko przestygnąć. Gdy to się stanie nakładamy łyżką warstwę powideł śliwkowych lub rabar w karmelu * i zabieramy się za bezę- czyli po prostu ubijamy białka, a gdy piana zaczyna gęstnieć dodajemy łyżka po łyżce cukier i robimy to aż do jego wykorzystania- cukier nie powinien być wyczuwalny a całkowicie się rozpuścić podczas ubijana. Ubitą pianę rozsmarowujemy na orzechowym spodzie z powidłami lub rabarbarem i ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut- ale uwaga: temperaturę zmniejszamy do 120 stopni. Gdy bezą jest chrupiąca z wierzchu ciasto jest gotowe.

Przepis za Dorotą z MW.

Jak zrobić rabarbar w karmelu: na dno rondla/patelni wsypujemy cukier- równą warstwę- około 3 mm grubą. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować. Nie mieszamy w międzyczasie. Do gorącego karmelu przekładamy rabarbar pokrojony w kawałki długości około 3-4 cm. Rabarbar dusimy kilka minut, aż kawałki rabarbaru oblepią się karmelem. Nie mieszamy za często, chcemy żeby rabarbar nie rozpadł się i został w kawałkach. Zachowajcie ostrożność- karmel jest bardzo gorący, można się oparzyć. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...