Składniki ( piekłam w tortownicy 24 cm średnicy):
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 160 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- ew. zimna woda
* pianka:
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
* dodatki:
-500 g rabarbaru+ kilka łyżek cukru
Wykonanie:
- zimne masło siekamy z maką, cukrem, żółtkami i zagniatamy ciasto. Jak składniki nie będą się chciały skleić dodajemy łyżkę, dwie zimnej wody. 2/3 ciasta wylepiamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Pozostałe 1/3 poracji ciasta przekładamy owinięte w folię spożywczą do zamrażalnika
- schłodzone ciasto pdopiekamy około 15-20 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy i studzimy
- rabarbar kroimy w kawałki 2 cm długości, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem i pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach. Upieczony rabarbar wyjmujemy na kratkę do przestudzenia
- białka ubijamy na sztywną pianę a potem stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Ubijamy tak długo aż sużyjemy cały cukier a piana będzie gęsta i błyszcząca, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Do ubitych białek dodajemy proszek budyniowym, mieszamy i nie przerywając ubijania stróżką wlewamy olej. Piana się rozrzedzi ale to nic.
- na podpieczony kruchy spód, przekładamy piankę, wyrównujemy, na wierzchu delikatnie układamy upieczony rabarbar- razm z sokiem, a na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki, wyjęte z zamrażalnika ciasto. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni- aż kruszonka będzie złota. Smacznego!
Zainspirowal mnie ten przepis, trochę zmieniłam proporcje i owoce Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz