Składniki na 5-6 porcji (zależnie od apetytu):
- 500 g dyni (użyłam piżmowej)
- puszka cieciorki lub pół szklanki suchej, namoczonej przez noc a następnie ugotowanej
- puszka pomidorów
- puszka mleka kokosowego
- 1 batat
- 2 garści liści jarmużu lub szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 3 cm kawałek imbiru
- przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, 1/2 łyżki nasion kolendry, 2 szczypty mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki. Sól do smaku
- ryż lub chlebki naan do podania
Wykonanie:
- w moździerzu ucieramy na pastę czosnek, chili, imbir i wszystkie przyprawy. Żeby ułatwić rozbicie na pastę czosnku można dodać szczyptę soli- będzie łatwiej
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy przez chwilę na oleju, gdy będzie szklista dodajemy pastę curry, smażymy razem mintę, dwie i następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: batata i dynię i kontynuujemy smażenie warzyw. Po kilku minutach dodajemy cieciorkę, mleko kokosowe i pomidory. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut- aż zmiękną warzywa. Curry doprawiamy solą, dodajemy zielone liście i gotujemy jeszcze chwilkę.
- podajemy z ulubionym dodatkiem. Gorąco polecam
* zainspirował mnie przepis stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz