piątek, 19 lutego 2016

Szarlotka z konfiturą i kruszonką

Taka babcina i taka pyszna. Ubóstwiam szarlotkę. Robi się ją błyskawicznie a potem w całym domu pięknie pachnie cynamonem i można się nią zajadać i przeganiać smutki. Gorąco polecam, najlepiej smakuje w towarzystwie kubka herbaty, kocyka i książki :) Przepis wypatrzyłam na blogu Waniliowa Chmurka.


składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
* ciasto:
-1 3/4 szklanki mąki (pszennej, orkiszowej, miks pszennej z żytnią- jak chcecie)
- kotka zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- ew. trochę zimnej wody gdyby składniki na ciasto nie chciały się zlepić
* nadzienie:
- 4 jabłka, ulubiona odmiana, najlepiej trochę kwaskowa
- kilka łyżek otrębów
- 2-3 łyżki cukru (lub wedle uznania)
- 2 łyżeczki cynamonu
- kilka łyżek ulubionej konfitury


Wykonanie:
- wszystkie składniki ciasta rozcieramy w palach aż powstanie kruszonka - w tym momencie ciasto dzielimy w proporcji 3/4 do 1/4. Większą część zagniatamy w ciasto a mniejszą zostawiamy w postaci okruchów- to będzie nasza kruszonka.
- gotowym ciastem wylepiamy tortownicę, nakłuwamy widelcem i wstawaiamy na 40 minut do schłodzenia do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy jest w grubą kostkę. Przed samym nałożeniem na spód mieszamy je z cynamonem, cukrem i otrębami
- shchłodzone ciasto podpiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie spód smarujemy konfiturą (u mnie wiśniowo-truskawkowa) i nakładamy jabłka. Wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy dodatkowo 20-30 minut w temperaturze 180 stopni aż kruszonka się zezłoci. Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Takiej szarlotce nawet nie próbowałabym się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...