środa, 24 lutego 2016

Tarta z ricottą

Lekka dzięki nadzieniu ze śmietanki i serka ricotty. Trochę letnia, z nutą limonki, trochę nie przystaje do tych szaleństw za oknem, bo robiłam ją w dniu w którym świeciło piękne słońce, a temperatura oscylowała w granicach 8- 10 stopni a dziś pochmurno i zimno. No ale może przywoła chociaż trochę słońca gdy za oknem chmury i deszcz.


Składniki (piekłam w formie 23 cm średnicy)
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
* nadzienie:
- mały kubek smietany kremówki min. 30% tłuszczu
- 250 ricotty
- kilka łyżek cukru pudru- do smaku
- skórka starta z limonki + sok z połowy owocu


Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto rozcieramy w palcach, gdy powstaną okruchy zagniatamy je w ciasto. Gotowym wylepiamy dno i rant formy, nakłuwamy widelcem, i odstawiamy na 40 minut do lodówki do schłodzenia
- schłodzony spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut- na złoty kolor. Upieczony studzimy
- nadzienie: śmietankę ubijamy na sztywno a następnie mieszamy rózgą z ricottą i z pozostałymi składnikami, dodajemy tyle cukru ile nam opodwiada (tylko bez przesady, zeby nie powstał ulepek;). Przechowujemy tartę w lodówce, wyjmujemy pół godziny przed podaniem, zeby nabrała temperatury pokojowej Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...