środa, 2 marca 2016

Zakwas na żurek

Wystarczy tylko kilka minut na przygotowanie własnego zakwasu na żurek. Oczywiście musicie doliczyć jeszcze jakieś 6 dni oczekiwania, ale to akurat już nie wymaga żadnego wysiłku. Żurek ugotowany na domowym zakwasie jest pyszny, wyjadałam poświąteczne zapasy do ostatniej łyżki. Własny zakwas jest super, bo wiecie co jecie. Nie ma w nim chemii, konserwantów, polepszaczy smaków. Bardzo polecam!


Składniki na 500 ml zakwasu:
- 5-6 łyżek mąki żytniej typ 2000
- 3-4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 duże, rozgniecione ząbki czosnku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 500 ml ciepłej wody

Wykonanie:
- wszystkie składniki przekładamy do słoja i mieszamy :)
- odstawiamy na blacie w kuchni i mieszamy 2-3 razy dziennie. Po około 6 dniach zakwas jest gotowy. Jeśli nie wykorzystacie go od razu, możecie przechowywać go w lodówce przez około tydzień :)
Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...