- 1 mała dynia piżmowa (waga przed obraniem około 900g- 1kg)
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 puszka ciecierzycy lub ciecierzyca wcześniej namoczona i ugotowana
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 puszki pomidorów
- 1 cebula
- kawałek cynamonu
- olej do podsmażenia i sól
- ulubione dodatki do podania: chlebki naan, ryż
* pasta curry:
- 1/2 strąka ostrej papryczki chili z grubsza pokrojony
- 3-4 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w kawałki
- 2 ząbki czosnku, grubo posiekany
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki nasion białej gorczycy
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- nasiona z 4 strąków kardamonu
Przygotowanie:
- dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy miąższ z pestek i kroimy w niedużą kostkę jednakowej wielkości
- mango kroimy w kostkę zbliżonej wielkości jak dynia
- wszystkie składniki pastu curry umieszczamy w moździerzu i rozbijamy na pastę
- na kilku łyżkach oleju podsmażamy cebulę a gdy będzie szklista dodajemy pastę curry, kawałek laski cynamonu i smażymy kilka chwil aż pasta zacznie intensywnie pachnieć przyprawami. Gdy tak się stanie do garnka albo rondla przekładamy dynię, mango, ciecierzycę, wlewamy mleko kokosowe, pomidory i dusimy całość przez około 20-30 minut- aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą i już :)
- podajemy z ulubionymi dodatkami: w moim przypadku był to ryż jaśminowy Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz