piątek, 11 marca 2016

Sernik tiramisu

Pyszny! Muscie przygotować. Z nutą kawy ukrytą w biszkopcie zapieczonym w delikatnej waniliowej warstwie serowej. Spód jest z ciasteczek :) Prościej się nie da. Gorąco polecam.


Składniki na tortownicę 23 cm:
* spód:
- 150 g ciasteczek/ użyłam ciastek typu petitki
- 50 g rozpuszczonego masła
* warstwa serowa:
- 750 g twarogu na sernik dobrej jakości (użyłam wiaderkowy Delfico)
- 250 serka mascarpone
- 3 jaja
- 3/4 szklanka cukru (lub mniej)
- 2 łyżki domowego cukru z prawdzwią wanilią lub ekstrakt z wanilii
- 3 łyżki skrobii ziemniaczanej
- kika biszkoptów typu lady fingers
- posłodzona mocna kawa/ espresso/ do namoczenia biszkoptów
- kakao- kilka łyżek


Wykonanie:
- herbatniki/ ciastka rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem. Powstanie masa prypominająca mokry piasek. Wylepiamy nią dno tortwonicy i wkladamy do lodówki żeby sie schłodziła
- całe jaja ucieramy z cukrem, najlepie mikserem, na puch. Stopniowo dodajemy oba rodzaje sera. Na koniec cuker waniliowy i skrobię. Miksujemy tylko do połączenia składników (bez napowietrzania! Dzięki temu sernik nie opadnie).
- na schłodzony spód wylewamy połowe masy serowej. Układamy na niej biszkopty namoczone w słodkiej kawie. Albo ściśle albo w odstępach- jak macie ochotę. Ułożone biszkopty oprószamy równą wartstwą kakao i wylewamy na nie drugą cześć masy serowej.
- sernik pieczemy w temperaturze 165 stopni przez godzinę- powinien ściąć się przy brzegu, środek może być delikatnie galaretowaty. Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku a potem na kratce. Całkowcie wystudzony schłdzamy w lodówce przez minum 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Smacznego!

źródło mojej inspracji, tu Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...