poniedziałek, 21 marca 2016

Zakwas na barszcz biały

W zeszłym roku przygotowałam żurek na domowym zakwasie i byłam zachwycona smakiem. W tym roku kupiłam mąkę pszenną razową i postanowiłam przygotować zakwas na barszcz biały. Obie zupy bardzo lubię, ale jakoś tak wychodzi że gotuję je tylko na święta. Nic to, lepiej raz niż wcale :)
Przygotowanie zajmie Wam 3 minuty, więc nie szukajcie wymówek. Domowa zupa to domowa a nie z proszku czy koncetratu :)


Składniki:
- 5 łyżek mąki pszennej razowej (z górką)
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu ziarnistego
- przegotowana woda (około 700 ml)

Wykonanie:
- do wypażonego i porządnie umytego słoika dodajemy wszystkie składniki, zalewamy przegotowaną letnią wodą i mieszamy. Słój odstawiamy na blat szafki i mieszamy 2 razy dziennie. Zakwas będzie się pienił, ale to zupełnie normalne. Za około 5 dni zakwas powinien być gotowy. Jeśli jest wystarczająco kwaśny chowamy do lodówki. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...