wtorek, 15 marca 2016

Makaron z bobem, bazylią i kaparami

Bardzo prosty, przyjemny i smaczny makaron. Jestem tak stęskniona za wiosną, słońcem i ciepełkiem że wzywam ją chociaż lekkimi, zielonymi smakami. Makaron możecie podawać z serem typu feta albo ricottą. Jak lubicie.


Składniki na 4 porcje:
- 400-500 g krótkiego makaronu
- 400 g bobu (mój był mrożony)
- świeża bazylia- 1 pęczek
- 2 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- oliwa, sól, pieprz
- ser feta/ ricotta do podania

Wykonanie:
- bób gotujemy w lekko osolonej wodzie i obieramy ze skórki
- zagotowujemy mocno osoloną wodę na makaron i gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
- w głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy krótko czosnek, dodajemy bób, kapary, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy porwane listki bazylii. Przed podaniem mieszamy z makaronem. Na talerze dodajemy pokruszoną fetę lub ricottę. Smacznego!

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...