Składniki na 4 porcje:
- bulwa selera o wadze około 700 g
- biała cześć pora
- 1 jabłko
- 1 średni ziemniak
- bulion warzywny do zalania warzyw (około 1.5l)
- szklanka mleka roślinnego
- sól, pieprz, tymianek, olej do smażenia
- do podania ziołowo- czosnkowe grzanki albo uprażone pestki słonecznika i ulubione orzechy
Wykonanie:
- warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę, pora kroimy w półplasterki.
- na oleju podsmażamy pora aż stanie się mięki i szklisty, dodajemy selera, ziemniaka i jabłko, przesmażamy razem przez kilka minut. Dodajemy bulionu- tyle żeby przykryć warzywa i gotujemy je do miękkości (około20-30minut). Gdy warzywa są ugotowane dodajemy mleko i zagotowujemy zupę jeszcze raz.
- gotową zupę blendujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami. Podajemy jak mamy ochotę :)
Drukuj to!


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz