piątek, 11 października 2013

Duszona wieprzowina po "prowansalsku"

Pyszne i aromatyczne danie. Nie ma co się oszukiwać, że szybkie w przygotowaniu. Najdłuższe jest oczekiwanie, ale samo przygotowanie też "chwilę" trwa. Mięso, grzyby, boczek i warzywa kroimy w kawałki i podsmażamy poracjami żeby nadać im maksimum smaku. Następnie wszystko zalewamy winem, pomidorami, doprawiamy ziołami i dusimy przez około 2-3 godziny. Jeśli macie ochotę na rozpływające się w ustach mięso, możecie sobie pozwolić na nie czasowo to zachęcam przepis do wypróbowania. Wychodzi zacna porcja na 5-6 osób. Podajemy z bagietką. Inspiracją był przepis z tej strony.


składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego- użyłam łopatki
- puszka pomidorów lub świeże pomidory ( około 1/2 kg) w sezonie
- 1 duża marchew
- 2 średnie cebule
- sok z 1 pomarańczy
- 300 g pieczarek
- 150 g wędzonego boczku
- 1/2 litra ciężkiego, czerwonego,wytrwanego wina
- 1/2 litra bulionu lub wody
-  bouquet garni lub suszone zioła prowansalkie, sól, pieprz



wykonanie:

- mięso kroimy w kostkę podobnej wielkości ( 2.5 cm), nacieramy solą i pieprzem
- grzyby kroimy w ćwiartki, jeśli są małe to pozostawiamy w całości
- marchew kroimy w kostkę  0.5 cm wielkości
- cebulę kroimy w ósemki
- boczek kroimy w kostkę centymetrowej wielkości


- kolejno na oleju podsmażamy mięso, pieczarki, boczek, cebulę i marchew, smażymy partiami, na złoty kolor- mi zajęło to przeszło czterdzieści minut. Wszystkie usmażone produkty wymienione powyżej przekładamy do dużego, głębokiego rondla przystosowanego do duszenia. Mięso z warzywami zalewamy winem, bulionem, dodajemy pokrojone pomidory, sok z pomarańczy, bouqet garni lub zioła prowansalskie, przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu przez 2-3 godziny. Po godzinie, gdy smaki zaczną się łączyć doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z bagietką.



Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...