środa, 23 października 2013

Kokardki w kremowym sosie z dynią, pomidorem i zołami

Pyszny sos, słoneczna dynia, pyszny makaron. Jak lubicie jeść pastę to polecam przepis bo sezon na dynię w pełni :) Jak zwykle klika składników. Użyjcie ulubionego makaronu i zajadajcie. Dynia nie ma wyraźnego smaku, więc polecam dodać chili, sporo pieprzu. Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, dodajcie podsmażoną pierś z kurczaka.



składniki na 3 spore porcje:
- 400 krótkiej pasty
- 700 g dyni o zwartym miąższu ( waga po obraniu ze skóry)
- kubek śmietany kremowe 36 % ( u mnie gęsta z Piatnicy)
- pomidor
- 1/4 krążka pleśniowego sera
- 2 szalotki/ lub jedna średnia cebula
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa, rozmaryn
- do podania przyprażone pestki, natka z pietruszki


Wykonanie:
- wstawiamy wodę na makaron, mocno solimy, przechodzimy do sosu,
- dynię kroimy na kostkę wielkości 1 cm
- na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy  drobno posiekamy czosnek, szalotki i chili, dodajemy dynię, wlewamy 1/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy całość przez 5-7 minut aż dynia zmięknie. Gdy jest al dente dodajemy pozbawionego miąższu pomidora pokrojonego w drobna kostkę. Sos zagęszczamy śmietaną, dodajemy ser w kawałkach, posiekane listki rozmarynu, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy aż ser się rozpuści ( kilkadziesiąt sekund).
- przed podaniem mieszamy makaron z sosem, jeśli lubimy dodajemy posiekaną natkę i podprażone pestki słonecznika

        Drukuj to!

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...