To danie to trochę taka wypadkowa poświątecznych porządków w lodówce i ochoty na młodą, krótko duszoną kapustę. Mimo to, bardzo smaczne danie. Biała surowa kiełbasa mocno przyrumieniona i dodana do młodej duszonej z koprem kapusty. Danie przygotowuje się w 30 minut, nie licząc czasu potrzebnego na szatkowanie kapusty. Polecam dodać porządny pęczek koperku i już. Pyszne. Polecam.
Składniki ( na około 3-4 porcje)
- główna młodej kapusty
- 1 mała cebula ( niekoniecznie)
- 2 surowe kiełbaski ( biała, albo podwędzana)
- pęczek kopru ( duży, lub dwa małe)
- sól, pieprz,
- wędzony boczek ( 100g)
Wykonanie:
- kiełbaski w całości rumienimy na mocno rozgrzanej patelni, odkładamy i kroimy na mniejsze kawałki
- na tej samej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i cebulę ( nie każdy łączy cebulę i kapustę- mnie jednak to połączenie nie szkodzi ;) dodajemy stopniowo poszatkowaną kapustę, kawałki kiełbasy, lekko solimy (ostrożnie- boczek i kiełbasa są słone) doprawiamy pieprzem, dodajemy posiekany grubo koper i resztę kapusty. Można całość lekko podlać wodą ( około 1/2 szklanki) żeby kapusta zanim nie puści wody nie przypaliła się do dna rondla. Całość dusimy około 20-30 minut- w zależności od ilości kapusty. Warto żeby nie była rozgotowana tylko zachowała zielony kolor i strukturę. Jemy solo, lub w towarzystwie razowego chleba, a w wersji pełnowymiarowego dania z młodymi ziemniakami.
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz