wtorek, 1 kwietnia 2014

Odwracany placek z ananasem

Amerykański klasyk. Ciasto nie jest szczególnie zachwycające, dość ciężkie, słodkie, ale fajnie wygląda i raczej nie będzie zakalca- to tak dla zachęty;) Plastry ananasa układamy na dnie tortownicy, na nie wykładamy ciasto. Pieczone w ten sposób ładne wyrasta, a owoce jeśli nawet puszczą sok, to nie zagrozi ciastu, które jest nad. Do wypróbowania, szybkie w przygotowaniu i idealne jeśli macie troszkę lenia i nie macie ochoty spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przepis z Moich Wypieków.


Składniki na tortownice 23 cm średnicy:
- 250 g masła lub margaryny do pieczenia ( dałam około 170 g)
- 2/3 szklanki cukru ( proponuje dać 1/2)
- 300 g mąki pszennej
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 6 łyżek syropu z puszki
- 6 wisienek koktajlowych, wiśnie mrożone lub konfitura wiśniowa ( dałam tę ostatnią)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jaja

Wykonanie:
- miękkie masło, cukier, mąkę przesianą z proszkiem, syrop z zalewy, jaja umieszczamy w misie miksera i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Moje ciasto było dość gęste, ale nieprzesadnie :)
- na dnie tortownicy wyłożonej papierem wysypujemy 2 łyżki cukru, układamy krążki ananasa, w środku umieszczamy wisienkę lub konfiturę i na nie dopiero ciasto. Pieczemy w 170 stopniach około 35 minut. Gdy ciasto zupełnie ostygnie, obkrawamy ciasto dookoła rantu, zdejmujemy go, przykładamy talerz o większej średnicy niż rozmiar tortownicy i odwracamy ciasto. Usuwamy papier i już :) Podobno najlepsze tego samego dnia i dzień kolejny. Moje zostało zjedzone niemal tego samego wieczoru :)


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...