czwartek, 17 kwietnia 2014

Brownie z żurawiną

Na wszelkiego rodzaju smutki, na niski poziom glukozy we krwi, na nagłą potrzebę zjedzenia ciasta czekoladowego jest tylko jedna słuszna opcja: brownie. Zalety tego wypieku można tylko mnożyć: nie trzeba się martwić o zakalec, czas przygotowania łącznie z pieczeniem to około 30 minut, kilka składników. Minimum wysiłku maksimum smaku. Sezonowo można je odmieniać owocami, orzechami, przyprawami. Przed wami ciasto ideał: brownie :)






składniki ( duża blacha 30cm x 20cm)
-300 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 procent
- 3/4 szklanki cukru ( biały lub brązowy)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 4 duże jaja
- garść żurawiny


Wykonanie:
- masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do przestudzenia
- jaja ubijamy z cukrem do otrzymania jasnego kremu, dodajemy przestudzoną masę czekoladową, krótko mieszamy, na końcu dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników. Na sam koniec wsypujemy żurawinę i mieszamy łopatką
- ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20-25 minut. Ciasto powinno być mokre a na wierzchu powinna powstać skorupka. To znak że brownie jest gotowe.


Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...