Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
- 160 g masła
- 1 szklanka cukru lub ciut mniej)
- 2 szklanki mąki pszenna, orkiszowa, możecie zrobić miks pszennej z lekką mąką żytnią typ 720)
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- domowy cukier waniliowy (1 łyżka)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 lub 4 łodygi rabarbaru (około 500 g)
- skórka z pomarańczy (pominęłam)
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Wbijamy po kolei jaja. Do otrzymanej masy dodajemy cukier waniliowy, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę. Na koniec wlewamy szklankę śmietany i miksujemy do połączenia składników. Masa powinna być dość gęsta. Przed przełożeniem do formy dodajemy pokrojony w kostkę rabarbar (nie trzeba obierać ze skórki) i mieszamy szpatułką.
- ciasto wyrównujemy w tortownicy i pieczemy około 60 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone powinno przejść test suchego patyczka i być ładnie zrumienione z wierzchu. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a następnie na kratce. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.
Drukuj to!
świetne ciacho na piknik :) dlaczego nie ma banerka tylko link ?
OdpowiedzUsuńdziękuję za uwagę, już poprawione :)
UsuńO mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :) Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić takie ciacho w tym sezonie rabarbarowym :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie, tak szybko się robi a przyznam że nie mogłam się oderwać, zjadłam chyba 4 kawałki na raz :)
Usuń