czwartek, 29 maja 2014

Dżem rabarbarowy

Tak prosty w przygotowaniu, że musicie spróbować. Dżem rabarbarowy, smak dzieciństwa zamknięty w słoiku. Z czym to się je? Z goframi, naleśnikami, idealne jako przełożenie do ciasta, do bezy, do śmietany kremówki, do sernika i do śniadaniowych płatków owsianych lub kaszy manny. Można długo wymieniać. Jak zjecie swój dżem rabarbarowy zależy tylko od Was. Co jest potrzebne do jego przygotowania? Rabarbar, cukier i 40 minut wolnego czasu. Polecam!


składniki na 2-3 słoiki:
-  1.5 kg rabarbaru
- cukier do smaku (około 250-300 g)

Wykonanie:
- łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na kawałki. Nie obieramy. Warto wybrać łodygi o różowym kolorze, od tego będzie zależał kolor produktu finalnego
- rabarbar zasypujemy cukrem i pozwalamy puścić mu sok (na około godzinę)
- rabarbar najlepiej smażyć w garnku/ rondlu/ patelni z nieprzywierającym dnem. Po około 30 minutach smażenia, rabarbar powinien rozgotować się i mieć średnio gęstą konsystencję z widocznymi cząstkami. Jeśli mamy ochotę dusimy do dalej do uzyskania jednolitego konsystencji. Wszystko zależy jaki produkt finalny chcecie otrzymać :) Warto spróbować przed ukończeniem smażenia czy dżem wam smakuje (nie jest za kwaśny). Gotowy, przelewamy do słoiczków. Przechowujemy w lodówce i zużywamy na bieżąco :) ja swój zjem z goframi i upiekę z nim ciasto :)

Rabarbalove Rabarbalove Piknik majowy  Rabarbarowa rewolucja Drukuj to!

3 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam takiego dżemu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżemik z rabarbarem musi być przepyszny :) ja patent kupuję, tylko muszę czekać aż rabarbar podrośnie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...