Składniki na tzw. dużą blachę
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajo
- 3/4 -1 szklanki mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru lub trochę więcej- wg uznania
- 40 g masła/ margaryny do pieczenia
na kruszonkę:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
dodatkowo:
- 500 g truskawek
- bułka tarta
- dżem rabarbarowy
- ze świeżych drożdży, łyżeczki cukru i 1/4 szklaki letniego mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na kwadrans aż drożdże się spienią
- mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z pozostałym cukrem
- mleko i masło podgrzewamy aż masło się rozpuści
- spienione drożdże dodajemy do mąki, mieszamy mikserem ze świderkami, dodajemy jajo, mieszamy i stopniowo wlewamy mleko z masłem*. Miksujemy całość aż uzyskamy gładkie i błyszczące ciasto. Będzie klejące ale się tym nie przejmujemy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę- aż podwoi objętość
- wyrośnięte ciasto rozprowadzamy na blasze- możemy ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Posypujemy po wierzchu bułką tartą- robimy cieniutką warstwę- bułka wchłonie nadmiar soków a będzie niewyczuwalna po upieczeniu. Smarujemy ciasto dżemem rabarbarowym. Przepis na niego znajdziecie tu. Na wierzchu układamy całe truskawki i znów posypujemy bułką tartą. Po nałożeniu owoców dodatkowo na ciasto przekładamy kruszonkę ( wystarczy w palcach pokruszyć wszystkie składniki )
- ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-40 minut. Mój piekarnik nagrzewa się błyskawicznie i mocno przypieka więc mojemu ciastu wystarczyło 30 minut. Studzimy na kratce.
* warto dodać ciut więcej mleka jeśli wydaje się nam że ciasto jest zbyt sztywne i twarde- będzie puszystsze i smaczniejsze :)
Drukuj to!
poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuń