Przepis na tortownice 23 cm średnicy:
- 2 szklanki mąki jasnej- pół na pół żytniej i pszennej, albo orkiszowej- jaką preferujecie
- 3/4 szklanki cukru lub ciut mniej (zależy jak słodkie macie truskawki)
- 150 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
- 2 jaja (średniej wielkości)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 400 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
- masło i cukier ucieramy mikserem do otrzymania puszystej masy, a następnie dodajemy po jaju, po każdym ucierając ciasto- masa może sprawiać wrażenie zważonej jednak nie przejmujemy się tym faktem i miksujemy dalej
- kolejno do ciasta dodajemy mąkę z przesianym proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Na samym końcu dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia składników.
- umyte i osuszone truskawki dodajemy do ciasta i mieszamy łopatką.
- ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy około 50-60 minut, w temperaturze 175 stopni, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce, całkowicie wystudzone wyjmujemy z tortownicy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Drukuj to!
Mniam, takie ciasta to zdecydowanie smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny talerzyk!
OdpowiedzUsuńtalerzyk też retro :)
UsuńCiasto fajne, ale ten talerzyk cudny :)
OdpowiedzUsuńOd razu wpadł mi w oko jak tylko go zobaczyłam :)
OdpowiedzUsuń