Pyszny zielony makaron, łączący sobie wyśmienity smak świeżych warzyw i aromatycznego pesto. Nic dodać nic ująć. Jak tylko udało mi się kupić pęczek cudownych zielonych szparagów od razu przystąpiłam do gotowania :) Inspiracja z Kwestii Smaku.
Składniki na 3-4 porcje:
-400 g-500 g ulubionego makaronu
- spory pęczek zielonych szparagów ( u mnie zdaje się było 14 sztuk)
- pół średniej wielkości cukinii
- 2-3 ząbki czosnku
- słoiczek gotowego pesto, lub domowe pesto lub tak jak u mnie domowe pesto z bazylii i rukoli
- oliwa, sól, pieprz
- pół kulki mozzarelli
* w wersji dla mięsożerców polecam dodać pojedynczą pierś z kurczaka zamarynowaną wcześniej soku cytryny, bazylii i pieprzu i usmażoną na złoto
Wykonanie:
- w dużym garnku wstawiam wodę na makaron, mocno solę; w międzyczasie przygotowuje sos:
- ze szparagów odłamuje zdrewniałe końce i kroje je kawałki wielkości około 3 cm, osobno odstawiam główki szparagów
- cukinie kroję w pół plastry i razem z kawałkami szparagów podsmażam na oliwie z dodatkiem posiekanego czosnku przez kilka minut (6-8), pod koniec smażenia dodaję główki szparagów. Warzywa doprawiam solą i pieprzem.
- Ugotowany al dente makaron mieszam z pesto i przekładam na patelnie z oliwą, szparagami i cukinią. Całość przesmażam razem przez minutkę. Podajemy z mozzarellą porwaną na kawałki.
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz