wtorek, 3 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z dżemem rabarbarowym, truskawkami i kruszonką

Ciasto hit! Po brzegi wypełnione pysznym nadzieniem: dżemem i truskawkami a całość zwieńczona kruszonką. Dodatkowym atutem jest to, że to przepis na tzw. dużą blachę. Nie bójcie się ciast drożdżowych, jeśli poświęcicie im wystarczająco dużo uwagi, wasz dom wypełni aromat pieczonej drożdżówki i poczujecie się jakbyście mieli znów kilka lat i spędzali wakacje u babci :) Ręce lepiące się sokiem z truskawek i buzia zapchana ciastem- nie ma nic piękniejszego :)


Składniki na tzw. dużą blachę
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajo
- 3/4 -1 szklanki mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru lub trochę więcej- wg uznania
- 40 g masła/ margaryny do pieczenia

na kruszonkę:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki

dodatkowo:
- 500 g truskawek
- bułka tarta
- dżem rabarbarowy


Wykonanie:
- ze świeżych drożdży, łyżeczki cukru i 1/4 szklaki letniego mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na kwadrans aż drożdże się spienią
- mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z pozostałym cukrem
- mleko i masło podgrzewamy aż masło się rozpuści
- spienione drożdże dodajemy do mąki, mieszamy mikserem ze świderkami, dodajemy jajo, mieszamy i stopniowo wlewamy mleko z masłem*. Miksujemy całość aż uzyskamy gładkie i błyszczące ciasto. Będzie klejące ale się tym nie przejmujemy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę- aż podwoi objętość
- wyrośnięte ciasto rozprowadzamy na blasze- możemy ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Posypujemy po wierzchu bułką tartą- robimy cieniutką warstwę- bułka wchłonie nadmiar soków a będzie niewyczuwalna po upieczeniu. Smarujemy ciasto dżemem rabarbarowym. Przepis na niego znajdziecie tu. Na wierzchu układamy całe truskawki i znów posypujemy bułką tartą. Po nałożeniu owoców dodatkowo na ciasto przekładamy kruszonkę ( wystarczy w palcach pokruszyć wszystkie składniki )
- ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 30-40 minut. Mój piekarnik nagrzewa się błyskawicznie i mocno przypieka więc mojemu ciastu wystarczyło 30 minut. Studzimy na kratce.

Rabarbalove Milion smaków truskawek Rabarbarowa rewolucja

* warto dodać ciut więcej mleka jeśli wydaje się nam że ciasto jest zbyt sztywne i twarde- będzie puszystsze i smaczniejsze :)

Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...