Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
*ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej lub graham
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
* jabłka:
- 3-4 kwaśne jabłka
- 1 spora łyżka masła
- kilka łyżek brązowego cukru
- cynamon
* kruszonka
- 1/2 szklanki mąki razowej/graham
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 kostki masła
- garść płatków owsianych
- wszystkie składniki na ciasto kruche rozcieramy w palach do postaci kruszonki a potem szybko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę (można do tarty), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 40 minut do schłodzenia.
- jabłka kroimy w kawałki, wrzucamy do głębokiego rondla z dodatkiem masła i cukru i smażymy chwilę aż jabłka trochę zmiękną. nie powinny jednak się rozgotować lecz zostać w kawałkach. Dodajemy cynamonu tyle ile lubimy.
- na schłodzony spód wykładamy nasze jabłka- oczywiście spód można wcześniej podpiec, ale jabłka i tak podczas pieczenia puszczą dużo soku. ale jak uważacie :) Ja nie podpiekałam wcześniej, tylko posypałam ciasto kilkoma łyżkami otrębów żeby wchłonęły nadmiar płynów- zatem możecie iść na taki kompromis jak ja :). Na wierzchu posypujemy ciasto kruszonką* i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30 minut. Gotowe ciasto możecie oprószyć cukrem pudrem, podać z lodami czy po prostu zjeść jak jest. W każdej wersji jest pyszne!
* kruszonka: wszystkie składniki rozcieramy w palcach aż powstanie... kruszonka :)
Drukuj to!
muszę przyznać, że wygląda bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńOj tak, szarlotka z dużą ilością jabłek i chrupiącą kruszonką to królowa jesieni :)
OdpowiedzUsuń