czwartek, 1 października 2015

Jesienna szarlotka z kruszonką z płatków owsianych

Obok ciasta drożdżowego z powidłami mojej babci to drugie moje ulubione ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Jabłecznik, szarlotkę mogłam jeść w każdej ilości, a najbardziej lubiłam tę na kruchym cieście, z kwaśnymi jabłkami i dużą ilością cynamonu. Lubiłam pomagać mamie w przygotowaniach, mieszanie ciasta, tarcie jabłek a potem wyczekiwanie aż się upiecze. Szarlotkę najbardziej lubiłam jeszcze ciepłą, ledwo wyjęte z piekarnika. Jak tylko zaczyna się jesień, którą zwiastują chłodne noce i jeszcze chłodniejsze poranki to przychodzi czas na pieczenie ciast z jabłkami. To moje osobiste comfort food. Wersja na ciemniejszej mące, brązowym cukrem i kruszonką z płatków owsianych. Pyszny dodatek do gorącej herbaty i puchatego koca.


Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
*ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej lub graham
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
* jabłka:
- 3-4 kwaśne jabłka
- 1 spora łyżka masła
- kilka łyżek brązowego cukru
- cynamon
* kruszonka
- 1/2 szklanki mąki razowej/graham
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 kostki masła
- garść płatków owsianych


Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto kruche rozcieramy w palach do postaci kruszonki a potem szybko zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę (można do tarty), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 40 minut do schłodzenia.
- jabłka kroimy w kawałki, wrzucamy do głębokiego rondla z dodatkiem masła i cukru i smażymy chwilę aż jabłka trochę zmiękną. nie powinny jednak się rozgotować lecz zostać w kawałkach. Dodajemy cynamonu tyle ile lubimy.
- na schłodzony spód wykładamy nasze jabłka- oczywiście spód można wcześniej podpiec, ale jabłka i tak podczas pieczenia puszczą dużo soku. ale jak uważacie :) Ja nie podpiekałam wcześniej, tylko posypałam ciasto kilkoma łyżkami otrębów żeby wchłonęły nadmiar płynów- zatem możecie iść na taki kompromis jak ja :). Na wierzchu posypujemy ciasto kruszonką* i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30 minut. Gotowe ciasto możecie oprószyć cukrem pudrem, podać z lodami czy po prostu zjeść jak jest. W każdej wersji jest pyszne!

* kruszonka: wszystkie składniki rozcieramy w palcach aż powstanie... kruszonka :)

Jabłko z cynamonem 2015 Drukuj to!

3 komentarze:

  1. muszę przyznać, że wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, szarlotka z dużą ilością jabłek i chrupiącą kruszonką to królowa jesieni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...