piątek, 9 października 2015

Zakręcona drożdżówka z nadzieniem twarogowym i śliwkami

Wiecie że jestem miłośniczką wypieków drożdżowych i oto kolejny. Jak tylko zobaczyłam propozycję w akcji wypiekanie na śniadanie wiedziałam że upiekę tę drożdżówkę :) Zaczarował mnie pomysł nadzienia twarogowego w każdym wałeczku ciasta i jeszcze dodatek śliwek. Wypiek jest prosty i efektowny. Goście czy też domownicy będą oczarowani i smakiem i wyglądem. Polecam!





Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
*ciasto
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 małe jaja/ 1 duże
- 70 g masła
- ok. 1/2 szklanki letniego mleka (lub troszkę więcej)
- 15 g świeżych drożdży
* nadzienie twarogowe
- 200 g twarogu
- żółtko
- cukier z prawdziwą wanilią do smaku
* dodatkowo
- kilka śliwek podzielonych na ćwiartki, wypestkowanych


Wykonanie:
- z drożdży, szczypty cukru i 2 łyżek letniego mleka (odjętego od ilości podanej w przepisie) robimy rozczyn. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się spienią
- masło roztapiamy w rondelku, mieszamy z letnim mlekiem
- do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem i roztrzepanymi jajami. Dodajemy rozczyn, mieszamy łyżką i na samym końcu dodajemy letnie mleko i roztopione masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto- najszybciej będzie mikserem, ale śmiało można ręcznie- jak lubicie.
- wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawiamy je w misce przykrytej folią spożywczą do wyrośnięcia- powinno podwoić objętość dwukrotnie
- wyrośnięte ciasto odgazowujemy, krótko zarabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0.5 cm. Płat ciasta dzielimy na 4 paski. Bliżej dłuższego brzegu, po całej długości paska umieszczamy nadzienie a potem sklejamy w wałeczek. Postępujemy tak z każdym kawałkiem ciasta.
- tortownicę smarujemy masłem i układamy nasze wałeczki formując ślimaka- możecie zacząć od środka i dokładać wałeczki aż wypełnicie całą tortownicę do rantu. Między wałeczkami układamy ćwiartki śliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 35 minut- ciasto powinno mieć ładny złoty kolor.

* inspiracją do przepisu był ten wpis

Czas na śliwki

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...