Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
*ciasto
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 małe jaja/ 1 duże
- 70 g masła
- ok. 1/2 szklanki letniego mleka (lub troszkę więcej)
- 15 g świeżych drożdży
* nadzienie twarogowe
- 200 g twarogu
- żółtko
- cukier z prawdziwą wanilią do smaku
* dodatkowo
- kilka śliwek podzielonych na ćwiartki, wypestkowanych
Wykonanie:
- z drożdży, szczypty cukru i 2 łyżek letniego mleka (odjętego od ilości podanej w przepisie) robimy rozczyn. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się spienią
- masło roztapiamy w rondelku, mieszamy z letnim mlekiem
- do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem i roztrzepanymi jajami. Dodajemy rozczyn, mieszamy łyżką i na samym końcu dodajemy letnie mleko i roztopione masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto- najszybciej będzie mikserem, ale śmiało można ręcznie- jak lubicie.
- wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawiamy je w misce przykrytej folią spożywczą do wyrośnięcia- powinno podwoić objętość dwukrotnie
- wyrośnięte ciasto odgazowujemy, krótko zarabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0.5 cm. Płat ciasta dzielimy na 4 paski. Bliżej dłuższego brzegu, po całej długości paska umieszczamy nadzienie a potem sklejamy w wałeczek. Postępujemy tak z każdym kawałkiem ciasta.
- tortownicę smarujemy masłem i układamy nasze wałeczki formując ślimaka- możecie zacząć od środka i dokładać wałeczki aż wypełnicie całą tortownicę do rantu. Między wałeczkami układamy ćwiartki śliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy około 35 minut- ciasto powinno mieć ładny złoty kolor.
* inspiracją do przepisu był ten wpis
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz