środa, 7 października 2015

Dyniowa chałka

Proste pieczywo dla każdego :) Jeśli chcecie rozwijać swoje umiejętności domowego piekarza warto zacząć od prostych półsłodkich wypieków. Niby nic a jednak już pieczemy pieczywo :) Bardzo proste w wykonaniu, efektowne poprzez zaplatanie warkocza i smaczne :) Chałka jest super sama w sobie, ja uwielbiam je w postaci kromeczek posmarowanych masłem i konfiturą. Proponuję chałkę w wydaniu "jesiennym" z nutą dyniową. Chałka z użyciem puree z dyni smakuje pysznie, pięknie pachnie i ma śliczny, naturalny żółty kolor.



Składniki na 2 średniej wielkości chałki:
- 3 1/2 szklanki maki pszennej (uniwersalnej lub typ 650) + mąką do podsypywania
- 15 g świeżych drożdży
- 1 szklanka dyniowego puree (lekko podgrzane w rondelku do temp.pokojowej)
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g masła
- 1 duże jajo
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 1/3 letniej wody


Wykonanie:
- mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem
- masło roztapiamy w rondelku (możemy podgrzać je razem z puree)
- drożdże rozprowadzamy z letnią wodą, dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy na kwadrans aż mieszanina się spieni
- aktywny zaczyn dodajemy do mąki, mieszamy łyżką, dodajemy pozostałe mleko, wbijamy jajo, puree dyniowe i zaczynamy wyrabiać mikserem. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odstawać od ścianek miski. Jeśli bardzo się klei (wszystko zależy od tego jak dużo wody było w Waszym puree) dosypujemy mąki- ale z umiarem. Zbyt duża ilość mąki sprawi że ciasto będzie twarde. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
- wyrośnięte ciasto odgazowujemy, krótko zarabiamy. Dzielimy na 5 części, z każdej formujemy wałek podobnej wielkości i zaplatamy chałkę (filmik poniżej). Mnie wyszła jedna spora chałka którą brutalnie przecięłam nożem i przełożyłam do dwóch form do keksa- pieczenie w formie sprawia że chałka rośnie w kontrolowany sposób i możemy ją potem kroić na kromki. Możecie jednak upiec jedną chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  bez korzystania z foremek. Wybierzcie swój sposób.
- Chałkę pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach- aż nabierze ładnego koloru :)


Jesienne Superfoods Sposób na dynię 2015

Drukuj to!

2 komentarze:

  1. na taką chałkę to ja się chetnie skuszę :)
    zapraszam również do mnie: http://oobzarciuch.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...