niedziela, 3 czerwca 2012

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym

Gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis ze zdjęciem wiedziałam że muszę go wypróbować. Mus jest kwaskowaty z wyraźną nutą truskawek i rabarbaru, otulony ubitą kremówką. Tarta rozpływa się w ustach, jest grzechu warta i wcale nie trudna do przygotowania. Polecam do wypróbowania. Moje źródło znajdziecie na blogu Słodkie Fantazje, o tu. Moja uwaga co do oryginalnego przepisu: musu jest za dużo, wyszło mi przynajmniej na dwie traty ;) Nie mam wyjścia dziś przygotuję następną :)


Składniki na ciasto ( na formę do tarty 28cm)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki zimnej wody

Składniki na mus:
-300 g obranego i pokrojonego w kawałki rabarbaru
-200 g truskawek: bez szypułek i rozgniecionych widelcem
-4 łyżki żelatyny
- cukier do smaku: około 3/4 szklanki, ale proponuje dać tyle żeby nam smakowało
- 200 ml śmietany kremówki


Wykonanie:
- masło kruszymy palcami z mąką a następnie zagniatamy. Jeśli nie będzie się chciało ładnie związać dodajemy wodę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg i przekładamy na wałku do formy. Nakłuwamy widelcem lub pieczemy z obciążeniem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż ciasto się upiecze na złoty kolor. Studzimy.

Wykonanie musu:
- rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 1/4 szklanki wody, cukier i dusimy aż rabarbar się rozpadnie i rozgotuje i powstanie mus rabarbarowy: około 15 minut. Moim zdaniem nie trzeba go poźniej rozdrabniać blenderem.
- żelatynę namaczamy w zimnej wodzie aż spęcznieje, a następnie podgrzewamy i płynną dodajemy do przestudzonego musu z rabarbaru. Mieszamy, dodajemy rozgniecione truskawki, sprawdzam czy odpowiada nam słodkość: ewentualnie dosładzamy. Mus odstawiamy do lodówki na 2 godziny żeby zgęstniał.

Finał:
- Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę ( możemy dodać łyżkę cukru pudru). Mus owocowy wyjmujemy z lodówki i partami dodajemy do niego kremówkę. Gotowy wykładamy na wcześniej upieczony spód z ciasta kruchego. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!

Truskawki 2012 Drukuj to!

4 komentarze:

  1. mmm wyglada bosko :) Musze ją zrobić koniecznie!!!!!! szkoda,ze moj maz nie lubi truskawek,ale przynajmniej bedzie cała dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dzisiaj też tarta truskawkowa ale nieco inna, Twoja wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mus jest tak pyszny że nie da się opisać. Zjadałam wczoraj pół tarty w 5 minut ;) nie mogłam się powstrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie mam ani kawałka ciasta na dzisiaj i wszyscy kuszą na blogach, Ty także swoim przepysznym ciastem!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...