sobota, 16 czerwca 2012

Chleb z bazylią

Jest to przepis na szybki chleb, bez dojrzewania ciasta, najlepszy tego samego dnia po upieczeniu. Więc gdy planujecie lunch i chcecie mieć pachnące ziołami ( można użyć dowolnych ziół) pieczywo polecam przepis do wypróbowania. Chleb jest mięciutki w środku, lekko opieczona skórka. Taki pachnący bochenek jako  uzupełnienie sałatki na pewno was zachwyci. Przepis znalazłam u Liski, która ma niesamowity dział bloga nazwany piekarnią, w którym prezentuje kilkadziesiąt przepisów na wypieki. Chleby, bułki, rogale. Nic tylko czerpać inspiracje garściami. W mojej kuchni zagościł kolejny worek mąki, mam kąt piekarniczy z mąkami chlebowymi, spodobało mi się pieczenie. Wam też się spodoba, smaku domowego pieczywa nie da się podrobić, trzeba trochę cierpliwości i planowania a każdego dnia możemy się cieszyć aromatem świeżo pieczonego chleba i bułek. Ten przepis należy do wyjątkowo łatwych, dla każdego początkującego amatora-piekarza.


Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 450 g mąki pszennej chlebowej ( użyłam typ 850)
- 1.5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki świeżo siekanych ziół ( u mnie bazylia, można użyć dowolnych)


Wykonanie:
- z kilku łyżek wody, drożdży i szczypty cukru przygotowujemy zaczyn, czekamy aż się spieni, na znak że drożdże są gotowe do działania ;)
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, oliwę, wodę i zaczyn z drożdży. Wyrabiamy za pomocą miksera, otrzymamy dość zwarte ciasto do którego na samym końcu wgniatamy zioła. Pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około godzinę.  Pieczemy w formie ( keksówka ) lub w kształcie bochenka na blaszce a jeszcze lepiej na kamieniu do pizzy, lub w garnku żeliwnym. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Czas pieczenia to około 35-45 minut. Studzimy.

Drukuj to!

2 komentarze:

  1. Mmmm ,już niemalże czuję ten zapach ...

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, potrzebujemy chlebki dla amatorów domowego pieczywa, ja się za takiego uważam. Chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń, chlebek super. Dziękuję za dołączenie do akcji

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...