poniedziałek, 18 czerwca 2012

Pane all'Olive czyli pszenny chleb z oliwkami

Przepyszny! Chleb dość szybki w przygotowaniu: bigę wstawiamy wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie i w sumie na tym cała trudność polega. Jak dla mnie to taka większa ciabatta, naprawdę smaczny, polecam wszystkim amatorom domowych wypieków wypróbowanie przepisu, który podaję za Liską, z bloga White Plate. Prawdopodobnie najlepszy rezultat osiągnięcie piekąc chleb w garnku żeliwnym lub na kamieniu do pizzy. Ja swój upiekłam w głębokim rondlu dostosowanym do używania w piekarniku, możecie upiec też w keksówce lub uformować bochenek w koszyku do wyrastania i upiec na blaszce.


Składniki na 1 bochenek:
- 400 g mąki
- 1 1/4 łyżeczki soli
- 9 g świeżych drożdży + szczypta cukru
- 300 g wody
- 200 g zielonych oliwek




Wykonanie:
- Wieczorem wstawiamy ciasto do dojrzewania. Z drożdży, cukru, kilku łyżek ciepłej wody przygotowujemy zaczyn, pozwalamy się spienić mieszaninie, co oznacza że mamy aktywne drożdże.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, zaczyn, sól i oliwki ( odsączone, dałam w całości) wyrabiamy mikserem albo ręcznie aż uzyskamy dość zwarte ciasto. Odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej na 12 godzin. W tym czasie ciasto urośnie, potem opadnie, a jego konsystencja bardzo się zmieni- stanie się luźne i bardzo klejące ( to przez proces fermentacji który zajdzie przez noc dojrzewania).
- Na obsypaną stolnicę wylewamy zawartość miski, ciasto będzie bardzo delikatne, obmączonymi rękoma rozklepujemy ciasto na kwadrat a potem dwukrotnie składamy go w pół. Tak uformowany bochenek odstawiamy do wyrośnięcia- możemy w misce obsypanej mąką lub w koszyku do wyrastania albo po prostu w foremce na keksa. Chleb jest gotowy po około 40 minutach wyrastania. Pieczemy w temp. 220 stopni przez około 35-45 minut. Chleb jest gotowy kiedy wydaje głuchy odgłos przy uderzeniu w spód.

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...