składniki na 2-3 porcje:
- 300 g ulubionego krótkiego makaronu
- 300 g dyni
- 1 szklanka mleka
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 1 mała cebula
- garść świeżej bazylii
- masło i oliwa do smażenia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 100 g ricotty
Wykonanie:
- makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie*
- na łyżce masła i chluście oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy szynkę parmeńską porwaną w mniejsze kawałki i przesmażamy wszystko razem, aż szynka będzie chrupiąca. Na patelnie dodajemy dynię pokrojoną w niedużą kostkę i mieszając smażymy kilka minut. Na koniec wlewamy mleko, przykrywamy rondel i dusimy wszystko na małym ogniu przez około 7-10 minut aż dynia zacznie się rozpadać. Od czasu do czasu mieszamy sos, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy świeżą bazylię. Podajemy z makaronem i ricottą.
* gdyby sos był bardzo gęsty warto wykorzystać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu i wykorzystać ją do poprawy konsystencji sosu
przepis z Kwestii Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz