piątek, 16 października 2015

Dyniowo- jabłkowe muffiny

Bardzo jesienne. W środku owoce i warzywa jesieni. Babeczki pięknie pomarańczowe, cudownie pachnące cynamonem i tradycyjnie bardzo proste w wykonaniu.Wilgotne dzięki obecności jabłek i puree z dyni. Na wierzchu skorupka z brązowego cukru. Gorąco polecam



Składniki na 12-15 babeczek:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki cynamonu, można dodać domową przyprawę korzenną
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 średnie kwaśne jabłko
- brązowy cukier doi posypania muffin przed pieczeniem


Wykonanie:
- suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, cynamon) mieszamy w większej misce. W mniejszej mieszamy ze sobą mokre składniki: jaja, olej, kwaśną śmietanę i następnie zawartość miski przelewamy do suchych składników. Dodajemy jabłko starte na dużych oczkach tarki, puree z dyni i wszystko mieszamy łyżką.
- papiloty napełniamy do 3/4 wysokości, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.

przepis stąd

Sposób na dynię 2015 Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...