Składniki na formę o średnicy 27cm:
* ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- ew. kilka łyżek zimnej wody gdyby ciasto nie chciało się zacząć wiązać
* farsz:
- 1 małe opakowanie kremówki ( 30%)
- 1/2 opakowania sera typu feta ( ok. 130g)
- 1 opakowanie (250g) serka typu włoskiego (np. capri)
- 1 jajo
- zioła: szczypior, natka, sporo bazylii
- 200 g cukinii pokrojonej w kostkę
- 2 małe pomidory pokrojone w cząstki
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
*poza tym
- 8-10 kwiatów cukinii lub dyni (w zależności jak duże są)
- ciasto: wszystkie składniki kruszymy do postaci kruszonki a następnie zagniatamy z nich ciasto. Gdyby nie chciało się związać dodajemy 2-3 łyżki wody i próbujemy ponownie. Ciastem wylepiamy formę do tarty i schładzamy przez około godzinę w lodówce
- kwiaty: za pomocą pęsety usuwamy pręciki w kwiatach, lekko opłukujemy jeśli widać piasek. Odkładamy na papierowy ręcznik żeby pozbyć się wody
- farsz do kwiatów: w misce ubijamy na pół sztywno śmietanę kremówkę. Odstawiamy.
- w drugiej misce mieszamy ser capri, ser feta i jajo do otrzymania jednolitej masy (widelcem). Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę, szczypior i bazylię. Gdyby masa była za gęsta dodajemy łyżkę lub dwie z ubitej kremówki. Farszem nadziewamy kwiaty. Żeby było łatwiej można je przeciąć z boku lub użyć rękawa cukierniczego. Zróbcie jak Wam wygodniej. Farszu jest sporo i na pewno go zostanie. Ale to nic. Mieszamy to co zostało z ubitą wcześniej śmietaną. Sprawdzamy czy farsz jest wystarczającą doprawiony, możemy dodać jeszcze ziół (warto!).
- na oliwie podsmażamy cukinie, czosnek i pomidorki. Lekko doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy przez kilka minut- warzywa dojdą podczas pieczenia tarty. Na koniec dodajemy garść bazylii. Mieszamy.
- spód tarty podpiekamy przez około kwadrans w piekarniku nagrzanym do 185-190 stopni. Ciasto powinno nabrać lekko złotego koloru. Następnie wykładamy na nie masę serowo-śmietanową, układamy na wierzchu faszerowane kwiaty cukinii lub dyni a pomiędzy nie układamy łyżką podsmażoną cukinie i pomidorki. Staramy się ich użyć jak najwięcej. Gotową tartę zapiekamy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Drukuj to!
Fantastycznie wygląda ta tarta, kwiatów cukinii nigdy nie próbowałam, chyba pora to zmienić...:-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) kwiaty są pyszne :)
UsuńGdybym tylko dostała kwiaty cukinii!
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! Szkoda, że u nas kupić kwiatów się nie da...
OdpowiedzUsuń