Składniki na formę 27 cm średnicy:
*ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 150 g masła lub margaryny
- ew. 1-2 łyżki zimnej wody
*krem:
- 2 jaja
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
-5 łyżek mąki pszennej
- 600 g malin
- mąkę i masło zagniatamy w elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się związać możemy posiłkować się łyżką lub dwiema bardzo zimnej wody. Gotowym ciastem wylepiamy foremkę i schładzamy w lodówce około godziny
- Zanim na ciasto wyłożymy krem i maliny podpiekamy je na lekko złoty kolor (około 15 minut w temp. 190 stopni)
- krem: całe jaja ubijamy z cukrem aż masa wyraźnie potroi objętość, krem zgęstnieje a cukier się całkowicie rozpuści. Dosypujemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników (krótko). W osobnej misce ubijamy kremówkę a następnie delikatnie łączymy z ubitą masą jajeczną (za pomocą szpatułki)
- na podpieczonym cieście układamy maliny,zalewamy kremem jajecznym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż masa zetnie się i zrumieni z wierzchu (u mnie około 30 minut, Liska piekła bez wcześniejszego podpiekania spodu z ciasta 40-50 minut). Ciasto pyszne jest na ciepło i po zupełnym ostudzeniu. Bardzo polecam! Drukuj to!
Ja się wcale nie dziwię, że została zjedzona od ręki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę i z pomocą siostry ją przyrządzę
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, świetny blog ;).
Polecam bardzo bo przepis jest bardzo prosty a efekt wspaniały. Ps. Ciasto kruche można zastąpić dobrej jakości gotowym ciastem francuskim :) Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)))
Usuń