wtorek, 26 sierpnia 2014

Pyszna tarta z malinami i zapiekanym kremem alla zabajone

Tak pyszna że została zjedzona prawie natychmiast :) Cienka warstwa kruchego ciasta, dojrzałe maliny i lekki przygotowany na podobieństwo zabajone krem. Na wielki plus smak, ale i szybkość przygotowania (można użyć gotowego ciasta francuskiego zamiast ciasta kruchego) i krótki czas pieczenia. Koniecznie musicie wypróbować. Przepis jest bardzo prosty. Kilka składników a w zamian pyszna nagroda w postaci super tarty. Bardzo polecam. Przepis za Liską.


Składniki na formę 27 cm średnicy:
*ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 150 g masła lub margaryny
- ew. 1-2 łyżki zimnej wody
*krem:
- 2 jaja
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
-5 łyżek mąki pszennej
- 600 g malin



Wykonanie:
- mąkę i masło zagniatamy w elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się związać możemy posiłkować się łyżką lub dwiema bardzo zimnej wody. Gotowym ciastem wylepiamy foremkę i schładzamy w lodówce około godziny
- Zanim  na ciasto wyłożymy krem i maliny podpiekamy je na lekko złoty kolor (około 15 minut w temp. 190 stopni)
- krem: całe jaja ubijamy z cukrem aż masa wyraźnie potroi objętość, krem zgęstnieje a cukier się całkowicie rozpuści. Dosypujemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników (krótko). W osobnej misce ubijamy kremówkę a następnie delikatnie łączymy z ubitą masą jajeczną (za pomocą szpatułki)
- na podpieczonym cieście układamy maliny,zalewamy kremem jajecznym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż masa zetnie się i zrumieni z wierzchu (u mnie około 30 minut, Liska piekła bez wcześniejszego podpiekania spodu z ciasta 40-50 minut). Ciasto pyszne jest na ciepło i po zupełnym ostudzeniu. Bardzo polecam! Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Ja się wcale nie dziwię, że została zjedzona od ręki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę i z pomocą siostry ją przyrządzę

    Pozdrawiam, świetny blog ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo bo przepis jest bardzo prosty a efekt wspaniały. Ps. Ciasto kruche można zastąpić dobrej jakości gotowym ciastem francuskim :) Dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...