środa, 6 sierpnia 2014

Cherry pie, czyli placek z wiśniami

Klasyka! Kruche ciasto, nadzienie z wiśni i już :) Czy może być coś prostszego i smaczniejszego? Możecie podawać z kleksem ubitej kremówki, lodami czy jak tam jeszcze przyjdzie Wam na myśl. Przepis zrodzony potrzebą chwili. Zrobiłam dość grubą warstwę ciasta, spokojnie wystarczy go na foremkę około 28 cm średnicy- będzie wówczas dużo cieńsze. Polecam miłośnikom prostych smaków.


Składniki ( piekłam w formie 23 cm średnicy, wystarczy spokojnie na większą foremkę )
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny
- 2-3 łyżki cukru pudru
* nadzienie
- 600 g świeżych wiśni, wydrylowanych
- 2- 3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej




Wykonanie:
- składniki ciasta umieszczamy w misce, zagniatamy w jednolite ciasto. Będzie miękkie i elastyczne. Dzielimy w proporcji 80:20. Większą częścią wylepiamy foremkę. Wstawiamy na około godzinę do lodówki. Pozostałe ciasto owijamy folią i również schładzamy.
- wiśnie drylujemy, przekładamy do miseczki, mieszamy z cukrem, odstawiamy na około na 30 minut. W tym czasie wiśnie puszczą sok, który możemy zachować do innych celów konsumpcyjnych :)
- po godzinie wyjmujemy foremkę i odłożony kawałek ciasta. Odsączone wiśnie mieszamy z przesianą mąką ziemniaczaną, przekładamy na ciasto. Na wierzchu układamy kratkę- zrobioną z pozostałego ciasta. Ja nie robię tego jakoś specjalnie dokładnie. Ciasto będzie mieć fajny domowy charakter ;) Nasz cherry pie pieczemy około 40 minut. Smacznego! Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...