czwartek, 24 maja 2018

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo-musztardowym

Bardzo prosta i pyszna propozycja lunchowo-obiadowa :) Szybki czas przygotowania sprawia że nie powinniście odkładać wykonania na nieokreślone później ;) Eskalopki są w pysznym sosie, w zestawie z młodymi ziemniakami i szparagami stanowią super pomysł na wartościowy posiłek.



Składniki:
- eskalopki z indyka (około 500 g)
- 1 mała cebula
- kubek 250 ml śmietany kremówki
- łyżeczka musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub listki z kilku gałązek świeżego
- sól, pieprz
* do podania: młode ziemniaki, grilowane szparagii

Wykonanie:
- eskalopki z indyka solimy i pieprzymy
- w głębokiej patelni przesmażamy kilka minut drobno posiekaną cebulę, gdy jest szklista dodajemy eskalopki i smażymy kilka minut aż się zarumienią. Wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, tymianek i dusimy około 7-10 minut na małym ogniu pod przykryciem. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z młodymi ziemniakami i grillowanymi szparagami. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...