Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 kostki masła (kostka= 200 g)
* nadzienie kokosowe:
- 1/2 kubka śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 jaja
* dodatkowo:
- kwaśny dżem, np. porzeczkowy, morelowy, wiśniowy- wybierzcie jaki lubicie
Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka, którą zagniatamy w ciasto. Gotowym wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do schłodzenia w lodówce na przynajmniej 40 minut.
- gotowy schłodzony spód podpiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut- nadzienie: kremówkę lekko ubijamy, ma się tylko napuszyć. Wsypujemy do niej wiórki, cukier, dodajemy rozkłócone jaja i mieszamy szpatułką do otrzymania jednolitej masy
- na podpieczony spód wykładamy kwaśny dżem- rozsmarowujemy grubą warstwą. Na tak przygotowaną tartę wykładamy nadzienie kokosowe i zapiekamy dodatkowo w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach, aż wiórki ładnie sie zezłocą- nie pieczemy za długo żeby nadzienie nie wyschło :)
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz