Składniki (forma 38 x 27 cm)
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki graham (typ 1850)
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub dowolnej pszennej)
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
* owoce:
- ok. 1 kg śliwek przekrojonych na pół, bez pestek
- kilka łyżek brązowego cukru
- cynamon do oprószenia (jeśli lubicie)
- kilka łyżek otrębów
* kruszonka
- 2 garści płatków owsianych
- garść wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2/3 szklanki mąki graham
- 1/2 kostki masła
- składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, wylepiamy dno blachy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 40 minut.
- schłodzony spód podpiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Posypujemy otrębami i układamy na wierzchu śliwki, przecięciem do góry. Owoce układamy ściśle obok siebie. Jeśli nasze śliwki tego wymagają posypujemy je brązowym cukrem do smaku. Jeśli lubicie cynamon, polecam posypać nim owoce :). Na wierzchu ciasto posypujemy kruszonką* i zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach. Genialne jeszcze lekko ciepłe :)
* kruszonka: wszystkie składniki rozcieramy w palcach aż postawną okruchy czyli nasza kruszonka
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz