środa, 19 sierpnia 2015

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką

To bezproblemowy i szybki przepis na ciasto z owocami. O ile kiedyś ograniczałam przygotowywanie ciasta kruchego bo zawsze coś mi w nim nie grało to odkąd odkryłam tarty wykorzystuję je w wypiekach bardzo często. W różnych wariantach i konfiguracjach. Bardzo wdzięcznym materiał do eksperymentowania. Ale tym razem klasyka :) Gruba mąka graham po upieczeniu ma fajny orzechowy smak i świetnie smakuje z upieczonym śliwkami. Do tego kilka garści kruszonki i już :) Polecam wszystkim szukającym owocowego i prostego wypieku. Przepis na dużą prostokątną blachę.



Składniki (forma 38 x 27 cm)
* ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki graham (typ 1850)
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub dowolnej pszennej)
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
* owoce:
- ok. 1 kg śliwek przekrojonych na pół, bez pestek
- kilka łyżek brązowego cukru
- cynamon do oprószenia (jeśli lubicie)
- kilka łyżek otrębów
* kruszonka
- 2 garści płatków owsianych
- garść wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2/3 szklanki mąki graham
- 1/2 kostki masła


Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, wylepiamy dno blachy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 40 minut.
- schłodzony spód podpiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Posypujemy otrębami i układamy na wierzchu śliwki, przecięciem do góry. Owoce układamy ściśle obok siebie. Jeśli nasze śliwki tego wymagają posypujemy je brązowym cukrem do smaku. Jeśli lubicie cynamon, polecam posypać nim owoce :). Na wierzchu ciasto posypujemy kruszonką* i zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach. Genialne jeszcze lekko ciepłe :)

* kruszonka: wszystkie składniki rozcieramy w palcach aż postawną okruchy czyli nasza kruszonka

Letnie owoce Uczta pod gołym niebem

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...