środa, 26 sierpnia 2015

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów, jarmużem i ziołami

Esencja lata. Pyszne, działkowe pomidory, które pachną latem i słońcem, jarmuż i zioła. Wyszedł przepyszny. Sos na bazie pomidorów bawole serce i pomidorków koktajlowych. Garść świeżych ziół i naprawdę nic więcej do szczęście nie potrzeba. Tak prosty makaron że już chyba bardziej się nie da. Za to przepyszny. Gorąco polecam!


 Składniki na 2-3 porcje:
*sos
- 3 pomidory bawole serce (lub kilka Waszych ulubionych)
- 2 pomidory malinowe (lub jakie macie pod ręką)
- garść pomidorów koktajlowych
- 2-3 ząbki czosnku
- dwie garści jarmużu
- garść bazylii
- garść oregano
- oliwa, sól, pieprz,
- 1/2 papryczki chili
- mini mozzarella (opcja)
* 300- 350 Waszego ulubionego makaronu


Wykonanie:
- drobno posiekany czosnek i chili podsmażamy przez kilka chwil na oliwie. Dodajemy pomidory pokrojone niedbale w mniejsze kawałki, całe pomidorki koktajlowe. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień. Po około 7 minutach dorzucamy porwany jarmuż (usuwamy twarde łodyżki) i gotujemy razem w sosie aż zmięknie. Doprawiamy sos solą i pieprzem, dorzucamy zioła (w sezonie polecam świeże liście), dodajemy dwa chlusty dobrej oliwy z oliwek. Sos gotowy :)
- makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie
- podając, do makaronu możecie dorzucić kilka kulek mozzarelli :) Smacznego!


























Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2015

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...