niedziela, 9 sierpnia 2015

Ucierane ciasto z serem, wiśniami i kruszonką

Takie ciasto 3 w 1. Bardzo dobre, waniliowe z warstwą sera, owocami i kruszonką. Bardzo fajne. Długo zachowuje świeżość. U mnie trochę zachwiały się proporcje między ciastem a kruszonką, która została pochłonięta przez rosnące ciasto. Ale smak jest. Wygląd też- rustykalny ;) Polecam. Przepis za Dorotą z MW.



Składnik (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
* ciasto ucierane:
- 1 szklanka + łyżka mąki pszennej
- 1/2 kostki masła (miękkiego)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 duże jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
* twaróg:
- 200 g twarogu
- 1 jajo
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* owoce: 1/2 kg wypestkowanych wiśni lub trochę więcej
* kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 70 g masła
- 1/2 szklanki cukru



Wykonanie:
* twaróg: ucieramy wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa serowa
* owoce: wiśnie drylujemy i zostawiamy na sicie na 30 minut, żeby jak najwięcej soku ściekło do miseczki
* ciasto: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jaja, jedno po drugim, a następnie mąkę z proszkiem i sodą i kwaśną śmietanę na zmianę w dwóch turach. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównujemy, nakładamy warstwę twarogu, potem owoce. Na koniec ciasto posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło
* kruszonka: wszystkie składniki rozcieramy w palcach, aż powstaną okruchy, czyli nasza kruszonka

Letnie owoce Uczta pod gołym niebem

Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ucierane ciasto, szczególnie w lecie, kiedy są sezonowe owoce ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...