Składniki na 4 porcje:
- 200 g ugotowanych i oczyszczonych krewetek
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 pomidory
- szpinak, jarmuż lub kapusta pak choi- co macie pod ręką
- 1 nieduży batat
- garść orzechów ziemnych
- garść, dwie groszku zielonego (mrożony lub świeży)
- garść groszku cukrowego
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1/2 ostrej chili lub płatki chili
* przyprawy:
- połowa laski cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- sól do smaku
* ryż lub chlebki naan do podania
Wykonanie:
- do moździerza wrzucamy nasiona kolendry i kuminu, dodajemy kurkumę i garam masalę, lekko posiekane ząbki czosnku, imbir i chili i ucieramy na pastę
- na patelni, na oleju podsmażamy cebulę i bataty pokrojone w kostkę, wrzucamy korę cynamonu, orzeszki ziemne i przygotowaną wcześniej pastę curry. Smażymy razem kilka minut. Do rondla wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przykrywamy i dusimy razem aż powstanie jednolity sos- nie powinno to zająć więcej jak 20 minut. Po tym czasie wrzucamy krewetki, oba rodzaje groszku, i zielone liście. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i serwujemy z ulubionym dodatkiem
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz