Składniki na formę do keksa (długość 29 cm)
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 małe jaja
- 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
- 1 szklanka ziaren słonecznika*, uprażonych i zmielonych na grubo (*mogą to być inne pestki lub orzechy lub ich mieszkanka)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub domowy cukier z wanilią
Wykonanie:
- cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Odstawiamy na 20- 30 minut. Po tym czasie cukinie puści dużo soku. Cukinie odciskamy z jego nadmiaru, żeby uzyskać jak najbardziej suchą masę. Ja to robię w dłoniach, bardzo mocno ściskając po garści utartej cukinii.- przygotowujemy dwie miski. W większej mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i zmielonego na grubo pestki słonecznika (wcześniej uprażone na suchej patelni). W drugiej misce należy rozbełtać widelcem olej, jaja, kefir i cukinie, ekstrakt lub cukier z wanilią.
- tak jak w przypadku przygotowywania klasycznych muffin, dodajemy mokre składniki do suchych mieszamy łyżką aż się połączą i przelewamy do formy. Warto ją wcześniej natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- chlebek pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego!
zainspirował mnie przepis stąd
Drukuj to!
świetny przepis na chlebek, na pewno bardzo nietypowy :D
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń