piątek, 21 sierpnia 2015

Chlebek cukiniowy

Zabrałam się na poważnie za cukinię. Mam jej na działce bardzo dużo, w różnych kolorach i każdą z odmian bardzo lubię. Rośnie jak na drożdżach zatem nie ma co się obijać i trzeba działać. Po serii makaronów z cukinią przyszedł czas na słodkie co nie co. Padło na chlebek cukiniowy. Pyszny jest. Trochę na podobieństwo ciasta marchewkowego bo podobnie jest z dodatkiem cynamonu. Chlebek jest lekko słodki, wilgotny- zachowuje świeżość śmiało 2-3 dni. Dla urozmaicenia smaku dodałam szklankę uprażonych ziaren słonecznika, które przed dodaniem do ciasta zmieliłam na grubo. Polecam wszystkim miłośnikom cukinii ale nie tylko. Miła odmiana. Cukinia daje szerokie pole do eksperymentowania :)



Składniki na formę do keksa (długość 29 cm)
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 małe jaja
- 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
- 1 szklanka ziaren słonecznika*, uprażonych i zmielonych na grubo (*mogą to być inne pestki lub orzechy lub ich mieszkanka)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub domowy cukier z wanilią


Wykonanie:
- cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Odstawiamy na 20- 30 minut. Po tym czasie cukinie puści dużo soku. Cukinie odciskamy z jego nadmiaru, żeby uzyskać jak najbardziej suchą masę. Ja to robię w dłoniach, bardzo mocno ściskając po garści utartej cukinii.
- przygotowujemy dwie miski. W większej mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i zmielonego na grubo pestki słonecznika (wcześniej uprażone na suchej patelni). W drugiej misce należy rozbełtać widelcem olej, jaja, kefir i cukinie, ekstrakt lub cukier z wanilią.
- tak jak w przypadku przygotowywania klasycznych muffin, dodajemy mokre składniki do suchych mieszamy łyżką aż się połączą i przelewamy do formy. Warto ją wcześniej natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- chlebek pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego!

zainspirował mnie przepis stąd

Uczta pod gołym niebem

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...