wtorek, 25 czerwca 2013

Brownie z szybkim dżemem z truskawek

Przepyszne, wilgotne, wytrawne w smaku. Mega czekoladowe. Pyszne. Z dżemem z tegorocznych truskawek który można przygotować w pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Brzmi świetnie? Bo to świetne ciasto! Dla czeholadoholików. Polecam!


Na tortownicę 23 cm średnicy:
- 300 g gorzekiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 procent
- 3/4 szklanki mąki
- 3 duże jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 kostki masła


na dżem:
-1/2 kg truskawek
- kilka łyżek cukru- do smaku


Wykonanie:
- zaczynamy od dżemu: owoce- większe przekrojone na pół, mniejsze w całości wrzucamy do rondelka o grubym dnie, zaczynamy je dusić na małym ogniu, gdy owoce puszczą sok dodajemy cukier- nie wcześniej bo cukier się przypali. Nasz dżem smażymy na małym ogniu przez około 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy odstawiamy do przestudzenia
- masło pokrojone w kostkę i czekoladę połamaną na kostki wrzucamy do rondelka, i rozpuszczamy uważając żeby nie przypalić masy- odstawiamy do przestudzenia
- jaja ubijamy z cukrem do białości przy pomocy miksera, dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Wlewamy masę czekoladową i mieszamy szpatułką. Przelewamy do tortownicy, na wierzchu wykładamy kleksy dżemu a następnie mieszamy widelcem w esy floresy. Pieczemy nasze ciasto w temperaturze 160 stopni przez 20 minut. Na powierzchni ciasta powinna się wytworzyć skorupka, a ciasto w środku sprawdzane patyczkiem powinno być mokre i lepiące.

Owoce z sadu i dzialki Drukuj to!

7 komentarzy:

  1. chyba moje najpyszniejsze brownie ever ;) wytrawne od czekolady i słodkie od truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ukochane ciasto :) podoba mi się połączenie smaku czekolady z dżemem z truskawek, najlepiej gdyby był kontrastowo lekko kwaśny :).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. na szczeście jak robimy dżem sami możemy zrobić taki jaki lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wilgotne ciasto czekoladowe, to ja lubie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Michalinko, połączenie truskawek i czekolady to poezja! Pyszności!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...