poniedziałek, 8 lipca 2013

Szybkie ciasto jogurtowe z czereśniami

Jest lato, są owoce, chyba każdy ma jakieś swoje ulubione ciasto z owocami lata, prawda? Lubię owoce, lubię różnorodność. Najprostsze ciasto jogurtowe z owocami zyskuje nową jakość, a najfajniejsze jest to, że to szybkie i wilgotne ciasto przygotujecie w warunkach polowych, gdy nie macie miksera pod ręką a goście w progu. Składniki swojego mieszałam widelcem ;) Bardzo polecam, zajadałam się nim aż miło.



Składniki na blaszkę  około 30x20 cm

- 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka= 250 ml)
- 2 duże jaja ( lub 3 mniejsze)
- 3/4 kubka dużego jogurtu, tj. około 325 ml ( naturalnego, greckiego, maślanki albo kefiru)
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 garści wypestkowanych czereśni



Przygotowanie:
- składniki na to ciasto warto przygotować wcześniej żeby miały temperaturę pokojową ( dotyczy jaj i jogurtu)
- suche i mokre składniki przygotowujemy w dwóch oddzielnych miseczkach- tak jak w przypadku ciasta na muffiny- w tym przypadku mąkę, proszek do pieczenia i cukier w jednej, a roztrzepane jajka, jogurt i olej w drugiej. Tak przygotowane składniki wystarczy następnie połączyć i energicznie wymieszać za pomocą widelca ( oczywiście można też użyć miksera, ale wymieszane ręcznie też się udaje ;)
- przygotowane ciasto ( powinno wyjść dość gęste) wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, wierzch posypujemy drobną bułką tartą ( która wchłonie nam podczas pieczenia sok z czereśni i zapobiegnie zakalcowi ) a na wierzchu rozkładamy równomiernie owoce.
- ciasto pieczemy około 50- 60 minut w temperaturze 180 stopni- sprawdzamy patyczkiem po 50 minutach czy jest gotowe, gdyby za mocno się rumieniło a było jeszcze niedopieczone, przykrywamy kawałkiem foli aluminiowej i pieczemy dodatkowe 10 minut. Smacznego!



Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...