Składniki ( na tortownicę 23 cm średnicy):
- 2 jogurty naturalne z mascarpone ( każdy po 250 g, w ofercie ma takie Piątnica)
- paczka okrągłych biszkoptów
- cytrynowa galaretka
- galaretka wiśniowa lub o smaku owoców leśnych
- czereśnie ( około 350 g)
Wykonanie:
-tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dnie rozkładamy biszkopty w taki sposób by jak najszczelniej je zakryć
- każdą galaretkę przygotowujemy w osobnym naczyniu przy użyciu mniejszej ilości gorącej wody ( u mnie jedna galaretka na 1.5 szklanki wody); gdy przestygną wstawiamy do lodówki żeby lekko stężały
- czereśnie dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek
- gdy cytrynowa galaretka zaczyna się ścinać przygotowujemy masę jogurtową czyli przy pomocy miksera ubijamy jogurt z cytrynową galaretką. Tak przygotowaną masę przelewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki- masa w ciągu godziny powinna być już przygotowana do wyłożenia na nią owoców i zalania drugą galaretką co też czynimy ;) Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby stężało. Jako że nie używaliśmy dodatkowej żelatyny do masy ( oprócz jednej galaretki ) konsystencja sernika jest naprawdę delikatna, i torcik potrzebuje przebywania w chłodzie ;) Smacznego!
o to coś dla mnie :) chłodne,kwaskowate a jednocześnie delikatne i słodkie :) Świetne :) wypróbuje jak tylko zakupie wisienki lub czereśnie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak jak ujęłaś :))
OdpowiedzUsuń