czwartek, 11 lipca 2013

Jogurtowy sernik na zimno z czereśniami i galaretką

Lekki, wręcz dietetyczny sernik na zimno. Bez kremówki, bez cukru. Za to z owocami i lekkim jogurtem z mascarpone. Myślę że można śmiało zaryzykować więcej niż jeden kawałek ;) Lista składników najprostsza z możliwych ;)



Składniki ( na tortownicę 23 cm średnicy):
- 2 jogurty naturalne z mascarpone ( każdy po 250 g, w ofercie ma takie Piątnica)
- paczka okrągłych biszkoptów
- cytrynowa galaretka
- galaretka wiśniowa lub o smaku owoców leśnych
- czereśnie ( około 350 g)





Wykonanie:
-tortownicę wykładamy folią aluminiową, na dnie rozkładamy biszkopty w taki sposób by jak najszczelniej je zakryć
- każdą galaretkę przygotowujemy w osobnym naczyniu przy użyciu mniejszej ilości gorącej wody ( u mnie jedna galaretka na 1.5 szklanki wody); gdy przestygną wstawiamy do lodówki żeby lekko stężały
- czereśnie dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek
- gdy cytrynowa galaretka zaczyna się ścinać przygotowujemy masę jogurtową czyli przy pomocy miksera ubijamy jogurt z cytrynową galaretką. Tak przygotowaną masę przelewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki- masa w ciągu godziny powinna być już przygotowana do wyłożenia na nią owoców i zalania drugą galaretką co też czynimy ;) Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby stężało. Jako że nie używaliśmy dodatkowej żelatyny do masy ( oprócz jednej galaretki ) konsystencja sernika jest naprawdę delikatna, i torcik potrzebuje przebywania w chłodzie ;) Smacznego!

Drukuj to!

2 komentarze:

  1. o to coś dla mnie :) chłodne,kwaskowate a jednocześnie delikatne i słodkie :) Świetne :) wypróbuje jak tylko zakupie wisienki lub czereśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie tak jak ujęłaś :))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...