wtorek, 16 lipca 2013

Placek od mamy: z oliwą, czereśniami i czerwoną porzeczką

W weekend pojechałam do mamy i przez całą drogę w pociągu cieszyłam się na myśl o placku który na pewno będzie na deser- bo w niedzielę zawsze jest ciasto- odkąd pamiętam. Mama akurat piekła, ale ciastka! Pyszne ciastka, podjadłam kilka przed obiadem, ale ciastka to nie placek! Zrezygnowana mama wyciągnęła mikser, ale zapowiedziała, że placek będzie- ale taki zwykły i szybki. Zagarnęłam miskę czereśni ze stołu i pracowicie zaczęłam pestkować. Połowy blaszki nie było do wieczora :) Zapakowałam sobie też spory kawałek do domu, a wczoraj postanowiłam upiec go sama. Jest bardzo smaczny, wilgotny, mega owocowy i podejrzewam że uda się każdemu- przeładowany owocami i bez zakalca. Słowem placek cud- miód :) Oto receptura, przepisana z kartki, od koleżanki z pracy a potem przeze mnie od mamy.


Składniki ( polecam kwadratową blaszkę 23 x 23 lub w zbliżonym rozmiarze):
- 4 duże jaja
- 1 szklanka cukru ( dałam 3/4 szklanki pół na pół biały i brązowy)
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 łyżek oliwy z oliwek ( jeśli obawiamy się posmaku oliwy, która nie jest neutralna w smaku polecam olej rzepakowy- świetnie się sprawdza w wypiekach)
- 6 łyżek kwaśnej śmietany ( praktycznie cały mały kubeczek)
- owoce sezonowe: u mnie około 500 g czereśni i 150 g czerwonej porzeczki
- na kruszonkę: 100 g zimnego masła, 100 g mąki pszennej, kilka łyżek cukru brązowego




Wykonanie:
- jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy do białości- jajka powinny zgęstniej, cukier się całkowicie rozpuścić. Do tak ubitych jaj dodajemy oliwę i śmietanę, krótko miksujemy. Następnie wsypujemy jedną szklankę mąki, mieszamy, dodajemy drugą szklankę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy krótko do połączenia składników.
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta, układamy czereśnie, wlewamy pozostałe. Po wierzchu posypujemy ciasto kruszonką i owocami czerwonej porzeczki dla przełamania słodyczy czereśni.
- ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...