Składniki ( polecam kwadratową blaszkę 23 x 23 lub w zbliżonym rozmiarze):
- 4 duże jaja
- 1 szklanka cukru ( dałam 3/4 szklanki pół na pół biały i brązowy)
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 łyżek oliwy z oliwek ( jeśli obawiamy się posmaku oliwy, która nie jest neutralna w smaku polecam olej rzepakowy- świetnie się sprawdza w wypiekach)
- 6 łyżek kwaśnej śmietany ( praktycznie cały mały kubeczek)
- owoce sezonowe: u mnie około 500 g czereśni i 150 g czerwonej porzeczki
- na kruszonkę: 100 g zimnego masła, 100 g mąki pszennej, kilka łyżek cukru brązowego
- jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy do białości- jajka powinny zgęstniej, cukier się całkowicie rozpuścić. Do tak ubitych jaj dodajemy oliwę i śmietanę, krótko miksujemy. Następnie wsypujemy jedną szklankę mąki, mieszamy, dodajemy drugą szklankę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy krótko do połączenia składników.
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta, układamy czereśnie, wlewamy pozostałe. Po wierzchu posypujemy ciasto kruszonką i owocami czerwonej porzeczki dla przełamania słodyczy czereśni.
- ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Drukuj to!
wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuń