piątek, 26 lipca 2013

Letnie babeczki z owocami i czekoladową polewą

Skoro wisienka na torcie wieńczy dzieło, to może czereśnia na babeczce też się sprawdzi? ;) Pewnie że tak! Szukałam czegoś owocowego i ładnego i trafiłam na takie urocze babeczki. Przepis z MW, oczywiście pozmieniałam trochę koncepcję i proste waniliowe babeczki nafaszerowałam kwaśnymi owocami. Smakowite, naprawdę polecam!


Składniki na 12 sztuk
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 140 g masła
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jaja
- 1/4 szklanki + 1 łyżka jogurtu typu greckiego
- czerwona i czarna porzeczka (duża garść)
- do dekoracji 12 czereśni z ogonkami
- na polewę: 80 g czekolady (u mnie gorzka) + 20 g masła


Wykonanie:
- blaszkę do muffinów wykładamy papilotkami
- miękkie masło ucieramy z cukrem na puch; do utartej masy dodajemy jaja- jedno po drugim- masę wystarczy zmiksować tylko do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy naprzemiennie przesiane suche składniki i jogurt. Powinniśmy otrzymać dość gęste ale puszyste ciasto.
- do papilotek przekładamy łyżkę ciasta, dodajemy owoce (po łyżeczce), które przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzchu również rozrzucamy porzeczki.
- babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut ( sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły). Ostudzone smarujemy rozpuszczoną z masłem czekoladą i dekorujemy czereśnią. Dla dzieci i dorosłych :) Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...