poniedziałek, 15 lipca 2013

Pasta z brzuszkami z łososia w kremowym sosie

W drodze do domu spostrzegłam wędzone brzuszki z łososia i postanowiłam zrobić na obiad makaron ;) Oczywiście zapomniałam o najważniejszym składniku czyli o makaronie i moje zakupy w sklepie "po drodze" skończyły się krążeniem po sklepach z coraz cięższymi torbami, no ale jak ktoś nie ma w głowie to ma w nogach ;) Koniec końców przygotowałam pyszną pastę z sosem na bazie białego wina i jogurtu z serkiem mascarpone, ze startą skórką z cytryny i wędzonymi brzuszkami. Jeśli lubicie takie smaki gorąco polecam przepis do wypróbowania.



Składniki na 2-3 porcje
- ulubiona krótka pasta (około 350 g)
- 200 g wędzonych brzuszków z łososia
- 1/2 szklanki białego wina  (opcja)
- 1 kremowy jogurt z serkiem mascarpone (np. Piątnicy) lub słodka śmietana kremówka (wersja ze    zwiększoną kalorycznością)
- skórka starta z 1/2 cytryny
- łyżeczka kaparów (opcja)
- tłuczony zielony pieprz, biały pieprz, sól, oliwa
- drobno posiekana 1 średnia cebula
- drobno posiekana natka pietruszki (1 pęczek)



wykonanie:
- makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( pamiętamy o mocnym osoleniu wrzątku)
- w międzyczasie przygotowujemy sos: posiekaną cebulę przesmażamy na oliwie- nie dopuszczamy do zrumienienia, wystarczy że cebula się zeszkli; zwiększamy ogień, dolewamy wino i czekamy aż jego objętość się zredukuje. Patelnię zdejmujemy z ognia dodajemy jogurt z mascarpone lub kremówkę, mieszamy całość, doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem tłuczonym (jeśli mamy pod ręką), startą skórką z cytryny. Na koniec dodajemy mięso z brzuszków i mieszamy. Jeśli mamy ochotę możemy dodać łyżeczkę kaparów, ale na pewno całość obficie posypujemy natką z pietruszki. Danie jest smaczne na ciepło ale równie dobrze smakuje na zimno.

Drukuj to!

2 komentarze:

  1. O, jak brzuszki z łososia, to wiem, że mojemu Mężowi podeszłaby ta potrawa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...