Uwielbiam rabarbar. Jak tylko to możliwe, kupuje kilka łodyg wracając z pracy i kombinuje co z nich przyrządzić. Jak dla mnie zastosowania mają rozmaite: nadają się do ciast, na kompot, na mus, jako baza chutneya do mięs. Nic tylko brać i korzystać z dobrodziejstw natury i własnej pomysłowości. Moja propozycja na dziś to szybkie muffiny razowe z rabarbarem.
Składniki:
- 3 łodygi rabarbaru, obranego i pokrojonego w kawałki
- 3/4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 lub 1400
- 3/4 szklanki mąki żytniej typ 720 ( można zastąpić mąką pszenną, np typ 650)
- 300 ml zsiadłego mleka ( maślanki, kefiru)
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru ( wg upodobań- można dodać więcej)
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- w dwóch osobnych miseczka przygotowujemy składniki suche ( mąki, przyprawy, cukier, proszek do pieczenia) i mokre ( jaja, maślanka/mleko zsiadłe, olej). Przelewamy do jednej większej miski i mieszamy łyżka do połączenia składników. Na końcu dodajemy pokrojony w kawałeczki rabarbar.
- przekładamy do papilotek- z podanej ilości wyjdzie 12 sztuk muffin- papilotki napełniamy prawie na całej wysokości- babeczki upieką się z ładną "górką".
- pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut- wyjmujemy po teście suchego patyczka. Ciepłe możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
przepis dodaję jako propozycję do akcji:
Drukuj to!
Muffiny, dla mnie deser najszybszy i najlepszy, możliwości przyrządzenia ilość nieskończona :-)
OdpowiedzUsuńPysznie! Zjadłabym sobie;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBabeczki na medal :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńczy muffinki wyjda jesli zamiast maslanki/kefiru doda sie jagurt naturalny?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście. Zamiennie używam przy wypieku muffin zsiadłego mleka/ kefiru/ maślanki lub jogurtu naturalnego.
Usuń