wtorek, 22 maja 2012

Zupa z botwinki

Wspaniały bukiet botwiny zainspirował mnie do wiosennej lekkiej zupy. Zupa z botwiny- nie chłodnik, taka na ciepło, zaprawiana kwaśną śmietaną. Smaczna i szybka w przygotowaniu. Na domowym bulionie. Pycha!


Składniki:
- 1.5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
- średniej wielkości pęczek botwinki razem z buraczkami
- 3 średniej wielkości buraki ( upieczone lub ugotowane, pokrojone w kostkę )
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziemniaki ( pokrojone w kostkę )
- sok z cytryny lub ocet winny do zakwaszenia zupy
- kwaśna śmietana do zaprawienia zupy, ew. 1 łyżka mąki
- sól i pieprz do doprawienia
- do podania pieczywo, do posypania zupy szczypiorek, koperek, natka


Wykonanie:
- przygotowujemy domowy bulion ( gotujemy wywar z 2 marchewek, pietruszki, kawałka selera, dwóch listków laurowych, skrzydełek lub udek kurczaka- potrwa to około 45-60 minut)
- liście botwinki drobno siekamy, buraki kroimy w kostkę ( najpierw gotujemy je w mundurkach lub pieczemy- dzięki temu zachowają kolor )
-do gotowego bulionu dodajemy pokrojone buraki, ziemniaki, liście z botwinki i drobno pokrojone młode buraczki. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z cytryny lub octem winnym.
- Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub zabielamy całą zupę rozrabiając kilka łyżek śmietany z odrobiną wody i mąką. Posypujemy koperkiem, szczypiorkiem lub natką. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...