wtorek, 15 maja 2012

Sfincione czyli pizza z Sycylii

Skakałam wczoraj z tematu kulinarnego na temat. Miało być risotto albo makaron ze szparagami plus plan awaryjny gdyby zielonych szparagów nie było w sklepie, który mijam w drodze do domu. Wypalił plan awaryjny, czyli gruby drożdżowy placek z nadzieniem, który wypatrzyłam na blogu White Plate. Moja propozycja to wariacja na temat tamtego przepisu, myślę jednak że równie smaczna. Przepis którym się inspirowałam znajdziecie tu, poniżej moja propozycja:


Składniki na ciasto:
- 3 szklanki ( z górką) mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży

Nadzienie:
- 150 g pieczarek
- 3 średnie cebule pokrojone w piórka + suszony tymianek do przyprawienia cebuli
- zielone lub czarne oliwki
- mozzarella, tarty żółty ser- do wyboru

Sos pomidorowy:
- przecier pomidorowy lub pomidory z puszki ( około 200g)
- świeża bazylia, 2 ząbki czosnku, mała papryczka chili (opcja)*, sól, pieprz


Wykonanie:
- z mleka, drożdży i cukru robimy zaczyn, odstawiamy na 15 minut do momentu jak drożdże staną się aktywne i spienią zaczyn
- wyrośnięty zaczyn mieszamy z przesianą mąką, wodą przyprawami i wyrabiamy  gładkie, elastyczne i dość luźne ciasto- konsystencję regulujemy wodą- ciasto ma być jednak zwarte i nie kleić się do ścianek miski. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- sos przygotowujemy podgrzewając pomidory z puszki lub przecier razem z czosnkiem, pokrojoną papryczką*, bazylią, solą i pieprzem do uzyskania gęstego sosu
- na potrzeby nadzienia karmelizujemy na patelni pokrojoną w piórka cebulę ( pod koniec duszenia dodajemy kilka szczypt tymianku, który się świetnie komponuje z cebulą). Gdy stanie się złota proces duszenia/ smażenia możemy zakończyć. Pieczarki kroimy w grube plastry, oliwki odsączamy z zalewy.
- wyrośniete ciasto rozciągamy na powierzchni blaszki- ja użyłam prostokątnej o wymiarach około 20*30 cm. Placek ciasta będzie dość gruby i oto chodzi. Wierzch nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, wykładamy nadzienie: ser, karmelizowaną cebulę, pieczarki i oliwki.
- Naszą sycylijską pizze pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 minut. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...